Ghid de izolare termică a casei: Ce și cum?
Modificat la: 2024. Feb. 27.
Publicat la: 2023. Aug. 29.

Ghid de izolare termică a casei: Ce și cum?

Oricum ar fi, există două domenii de bază în care puteți aduce îmbunătățiri energetice proprietății dumneavoastră. În primul rând, putem înlocui sistemul de încălzire existent cu o tehnologie mai modernă și/sau îmbunătăți izolarea casei.

Cuprins
  1. Ghid de izolare termică a casei: Ce și cum?
  2. Ghid de izolare termică a casei
  3. Pierderi de energie din cauza izolării necorespunzătoare a casei:
  4. De ce este important să vă izolați casa?
  5. Alte beneficii ale izolării casei dvs.
  6. Izolație termică a casei - tipuri
  7. Materiale care pot fi folosite pentru a izola o casă
  8. Izolarea fațadelor
  9. Izolația termică a soclului
  10. Izolarea termică a mansardelor
  11. Izolație de podea
  12. Izolația casei - Rezumat

Ghid de izolare termică a casei: Ce și cum?

 

Oricum ar fi, există două domenii de bază în care puteți aduce îmbunătățiri energetice proprietății dumneavoastră. În primul rând, putem înlocui sistemul de încălzire existent cu o tehnologie mai modernă și/sau îmbunătăți izolarea casei.

Ghid de izolare termică a casei

În vremurile noastre de penurie de energie, cu toții ne-am confruntat cu prețuri la energie care au crescut vertiginos. Acest lucru este valabil mai ales dacă locuiți într-o casă cu grădină sau într-o casă mai veche insuficient izolat. Este posibil ca mulți dintre noi să fie familiarizați cu situația de a face operațiuni matematice îndelungate, de a analiza curbele caracteristice, încercând să dezvoltăm o strategie adecvată de utilizare a energiei pentru gospodăria noastră.

 

Pierderi de energie din cauza izolării necorespunzătoare a casei:

Figura de mai jos arată pierderile de căldură în diferite părți ale casei în cazul unei izolații deficitare.

Pierderi de energie din cauza izolării necorespunzătoare a casei

De ce este important să vă izolați casa?

Oricum ați proceda, există două domenii de bază în care puteți aduce îmbunătățiri energetice proprietății dumneavoastră. În primul rând, putem înlocui sistemul de încălzire existent cu o tehnologie mai modernă și/sau îmbunătăți izolarea proprietății noastre. În mod optim, este recomandat să modernizați ambele segmente împreună, dar dacă posibilitățile financiare nu vă permit acest lucru, trebuie să țineți cont de faptul că, în timp ce modernizarea sistemului de încălzire va implica cu siguranță o cheltuială semnificativă - deoarece, de obicei, nu puteți înlocui decât întregul sistem - în cazul optimizării izolației puteți merge pas cu pas, în funcție de cum vă permite bugetul. În această postare, vom discuta cele mai importante reguli, opțiuni și posibile îmbunătățiri în acest din urmă domeniu.

Dacă ar trebui să rezumăm foarte pe scurt izolația, am putea spune că este un proces de reducere a pierderilor de căldură ale unei proprietăți.  Această reducere a pierderilor de căldură poate reduce drastic facturile de energie, dar există și multe alte beneficii care pot fi obținute prin izolarea corespunzătoare a locuinței dumneavoastră.

Nu este de neglijat faptul că, în funcție de amploarea îmbunătățirii, va crește nivelul de confort al proprietății sau, mai exact, confortul ocupanților, deoarece izolația poate echilibra semnificativ și fluctuațiile termice interne ale locuinței, facilitând menținerea pereților răcoroși vara și calzi iarna.  Trebuie remarcat faptul că, pe lângă izolarea termică, în unele cazuri se poate crește și izolarea fonică.

 Considerentele legate de mediu nu trebuie subestimate atunci când vine vorba de izolație. Dacă nivelul de confort interior poate fi atins cu o investiție energetică mult mai mică decât înainte, înseamnă că nivelul emisiilor poluante din gospodăria sau proprietatea în cauză poate fi redus semnificativ. Prin urmare, izolarea nu este bună doar pentru portofelul dumneavoastră, ci și pentru mediu pe termen lung.

De ce este important să vă izolați casa


Alte beneficii ale izolării casei dvs.

 

Deși trebuie subliniat faptul că izolarea poate fi o mare pacoste dacă nu este făcută cum trebuie - așa că încredințați întotdeauna lucrarea unor experți - aceasta poate oferi, de asemenea, beneficii la care nu v-ați fi gândit niciodată înainte, dacă este făcută corect. De exemplu, poate elimina punțile de căldură care obișnuiau să provoace neplăceri serioase, mucegaiul care ar putea rezulta, mirosurile neplăcute de mucegai și așa mai departe.

 

Trebuie subliniat faptul că izolarea exterioară a unei proprietăți vechi care are nevoie de renovare poate avea, de asemenea, beneficii estetice foarte pozitive. Panourile de izolație sunt folosite pentru a crea o suprafață atractivă, la același nivel, colțurile sunt proiectate cu grijă, iar efectul general este mai modern și mai atractiv decât înainte. Ca să nu mai vorbim de faptul că izolarea poate da casei o nouă culoare, un aspect nou.

Un alt aspect important este faptul că valoarea de piață a unei proprietăți izolate corespunzător va crește și va fi mult mai ușor de vândut pe piața imobiliară decât înainte. Mulți oameni caută proprietăți ținând cont de acest factor. Fie că este vorba de o casă nou-construită sau renovată, valoarea este întotdeauna influențată pozitiv de prezența unei structuri de pereți izolați.

Este un aspect pozitiv al izolației rar menționat, dar, mai ales în cazul clădirilor mai vechi, este o caracteristică importantă dacă se urmărește conservarea, deoarece modernizarea fațadei poate crește semnificativ durata de viață a clădirii. Acest lucru se datorează faptului că reduce fluctuația termică a pereților, care duce la fisuri, permițând umidității să pătrundă în elementele de construcție și să degradeze permanent clădirea. Cu ajutorul izolației termice, această problemă este eliminată!

Pentru a rezuma beneficiile, izolarea reduce pierderile de căldură, reduce sarcina sistemului de încălzire, îmbunătățește eficiența energiei termice, reduce nivelul de zgomot, prelungește durata de viață a clădirii și crește valoarea de piață a proprietății dumneavoastră.

Izolație termică a casei - tipuri

Următorul pas este să analizăm ce tipuri de izolație sunt disponibile. 

Unul dintre cele mai comune tipuri de izolație este izolația termică, care este folosită în principal din motive de economisire a energiei. Atunci când se construiește o casă nouă, este recomandabil să o luați în considerare în cadrul procesului, dar este de asemenea posibil să o înlocuiți ulterior. Izolația exterioară a unei clădiri include fațada, soclul și protecția mansardei. În interior, izolarea pardoselilor și a pereților poate fi scopul. Hidroizolarea în interior este o practică obișnuită în mediul sanitar, folosind materiale izolatoare special formulate pe bază de apă și lubrifiante. Impermeabilizarea exterioară include impermeabilizarea soclurilor, inclusiv a subsolurilor. Izolarea fonică poate fi combinată cu izolarea termică într-un mod bine planificat, deoarece materialele de izolare fonică de calitate sunt, în majoritatea cazurilor, și buni izolatori termici. Izolarea fonică între spațiile de locuit este, de asemenea, o practică obișnuită, pentru care zidăria în două straturi cu material izolator fonic la mijloc poate fi o soluție ideală.

Materiale care pot fi folosite pentru a izola o casă

În continuare, merită să ne uităm la materialele de izolare care pot fi folosite.

Spumă de sticlă: se utilizează în principal pentru a izola părțile clădirii în care este prezentă umezeala și este necesară o soluție durabilă.

 

Vată de sticlă și vată minerală: Fie că sunt folosite în exterior sau în interior, pe acoperișuri, pe fațade sau pentru a umple cavități, vata de sticlă și vată minerală, care sunt de altfel rezistente la foc, se numără printre cele mai eficiente materiale de izolare.

 

Spuma minerală: O alternativă viabilă la izolarea termică, aceasta poate fi utilizată în mod eficient și pentru izolarea părții inferioare a plăcilor și acoperișurilor, pe lângă protejarea fațadelor și a pereților exteriori.

 

Polistirenul: Cunoscut și sub numele de polistiren, este cea mai ieftină alegere în ceea ce privește prețul de achiziție, în timp ce proprietățile sale de izolare termică sunt nu numai remarcabile, ci și ușor de lucrat. Polistirenul este disponibil ca polistiren expandat sub formă de granule și plăci în vrac și polistiren extrudat doar sub formă de plăci.

 

Panouri din fibre de lemn: Disponibil și în format de placă. Acesta poate fi utilizat eficient pentru izolarea fațadelor, deasupra acoperișului și în interior.

În continuare vom analiza pe scurt modalitățile posibile de izolare a acesteia.

Izolarea fațadelor

Izolarea fațadelor este una dintre cele mai eficiente tehnologii de reducere a cheltuielilor generale. Este practic obligatorie pentru casele noi. Bineînțeles, izolarea fațadelor este, de asemenea, un instrument foarte util pentru modernizarea unei case existente. Unul dintre principalele sale avantaje este că protejează clădirea împotriva frigului iarna și a căldurii vara, reducând în același timp semnificativ costurile de încălzire. Prin reducerea fluctuațiilor termice, efectele dăunătoare ale punților termice din structurile pereților sunt, de asemenea, reduse, reducând astfel riscul de condens și mucegai, prelungind speranța de viață a structurii și crescând confortul și valoarea monetară a clădirii. Cele mai frecvent utilizate materiale sunt spuma de polistiren expandat și vată minerală. Cu cât calitatea și grosimea materialului sunt mai mari, cu atât mai multe economii pot fi realizate prin izolarea fațadei.

Sfat: Dacă doriți să efectuați singuri lucrările de izolare, cumpărați o freză de polistiren - avem o gamă largă de acestea!

Izolarea fațadelor
Izolația termică a soclului

Izolarea soclului este adesea neglijată, deși este foarte recomandat să vă gândiți la izolarea soclului în cazul clădirilor nou construite, în cadrul unui proiect de renovare sau de modernizare, dacă doriți să îmbunătățiți valoarea și retenția termică a clădirii. Este esențial pentru a elimina punțile termice nedorite, condensul și mucegaiul din clădire și pentru a optimiza temperatura internă a locuinței în general. Metoda și instrumentele necesare sunt foarte asemănătoare cu cele utilizate pentru fațade.

 Izolația termică a soclului

Izolarea termică a mansardelor

Merită să acordați o atenție deosebită izolației termice a mansardei. Indiferent dacă mansarda este folosită pentru locuit, depozitare sau nu are o funcționalitate deosebită, considerați costul izolației moderne ca pe o investiție, deoarece poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește cheltuielile generale. Dintre materialele disponibile, vata minerală este cea mai populară alegere. Dacă vă puteți permite, ar trebui să o cumpărați în plăci. Acest lucru se datorează faptului că plăcile de izolație termică în plăci sunt mai ușor de lucrat decât vata minerală în role.

 Izolarea termică a mansardelor

Izolație de podea

 În cele din urmă, ar trebui să menționăm izolarea podelei și soluțiile de izolare pentru încălzirea prin pardoseală. Scopul de bază al izolației pardoselii este de a împiedica căldura generată să se scurgă în mod nedorit prin pardoseală, reducând astfel semnificativ eficiența încălzirii prin pardoseală. În acest scop, se recomandă utilizarea unei izolații din polistiren expandat sau extrudat de calitate superioară și mai rigidă sau din vată minerală, cu o grosime minimă de 10-15 cm. În plus față de izolația termică, merită să se asigure și o impermeabilizare. Folosirea unei așa-numite pelicule tehnologice poate împiedica impermeabilizarea izolației și pierderea proprietăților sale izolatoare.

Izolația casei - Rezumat

În concluzie, merită cu siguranță să acordați o atenție serioasă izolării corespunzătoare a proprietății dvs. și considerați-o o investiție care va fi aproape sigur amortizată. Izolarea casei dumneavoastră nu este deja o prioritate pentru dumneavoastră? Urmăriți blogul nostru pentru mai multe sfaturi utile de bricolaj!