
Când să udăm?
Această postură descrie regulile generale pentru udare și udarea corectă. Grădina dvs. va fi verde și luxuriantă dacă udați regulat în timpul căldurii de vară.
- Regulile de aur a irigării
- Straturile solului indică când trebuie să udați
- Care este cel mai bun moment pentru a uda?
- La ce alte aspecte trebuie să fim atenți dincolo de momentul udării? - tehnici de irigare pentru udători avansați
- Ce plante trebuie udate şi cât de des?
- Udați după cum este necesar, ținând cont de condițiile meteorologice!
- Udarea în mod regulat este cheia pentru o grădină frumoasă
Regulile de aur a irigării
Această postare descrie regulile generale de irigare și de udare corectă. Grădina dvs. va fi verde și luxuriantă dacă udați în mod regulat în timpul căldurii de vară. Ca toate activitățile de grădinărit, există reguli pentru acest lucru. Aici explicăm exact când să udați.
Udarea este una dintre cele mai cronofage activități din grădinărit și este esențial să-și atingă cu adevărat scopul și să nu fie doar o pierdere de bani, timp și energie. Pentru a face acest lucru, însă, trebuie să cunoaștem regulile de bază și chiar tipurile de plante pe care le avem, calitatea solului, modul în care putem ajunge la sistemul de rădăcini, necesitatea de apă a plantelor și alți factori. Dacă le cunoaștem pe acestea, vom ști când să udăm.
"Considerăm că noi avem grijă de grădina noastră, dar de fapt grădina noastră este cea care are grijă de noi." (Jenny Uglow)
Este de necontestat că de multe ori ne epuizăm făcând grădinărit, dar o facem cu bucurie și neobosiți, e drept că e mult de lucru într-o grădină, dar grădinăritul este bun pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Merită să muncești din greu și să încerci să obții maximum din grădina ta. Apa este esențială pentru plante, așa că este important să le udați bine și la momentul potrivit.
Acum ne vom concentra pe momentul optim de udare, iar în această postare vom încerca să vă oferim toate informațiile relevante de care aveți nevoie pentru a uda eficient, iar în timp grădina și plantele dvs. vă vor mulțumi pentru asta!
Straturile solului indică când trebuie să udați
Când udați, concentrați-vă întotdeauna pe zona rădăcinilor, este esențial ca apa să ajungă la rădăcini. Umezirea superficială, de scurtă durată, este ineficientă. Trebuie să știm unde se află zona rădăcinilor plantelor noastre, iarba și plantele perene își au rădăcinile în partea superioară a solului, iar copacii, arbuștii și plantele perene își au rădăcinile în primii 30-60 cm de sol. Scopul nu este de a umezi zona rădăcinilor, ci de a umezi stratul de sol de sub zona rădăcinilor, deoarece acest lucru stimulează rădăcinile plantei să crească în jos.
Odată ce solul din jurul zonei rădăcinilor plantei este suficient de umezit, nu mai udați până când solul nu se usucă. În acest fel, în funcție de vreme, pot trece până la două sau trei zile între udări. Această perioadă de uscare este utilă și pentru că împiedică sistemul radicular să stea tot timpul în apă stagnantă și, prin urmare, îi oferă suficient oxigen. Acesta este și motivul pentru care este important să știți când să udați.
• Udarea cu furtunul și cu stropitoarea
Dacă utilizați această metodă, trebuie să aplicați apa direct la baza plantelor. Acesta este cel mai economic mod de udare, se evaporă mai puțină apă și se reduc bolile fungiforme.
Proiectat pentru irigarea precisă și eficientă a plantelor, paturilor de flori, fâşii înguste și gard viu, are posibilitatea de udare chiar și la presiune scăzută.
Cu cât suprafața pe care o irigăm este mai mare și culturile pe care trebuie să le îngrijim sunt mai eterogene, cu atât uneltele de care aveți nevoie sunt mai versatile și mai profesionale. Desigur, puteți cumpăra mai multe dintre uneltele prezentate pe situl nostru, deoarece toate produsele noastre au cuplaje rapide de dimensiuni standard, astfel încât să le puteți schimba rapid și ușor pe măsură ce sarcina se schimbă.
Cel mai simplu dispozitiv pe care le puteți conecta la furtun pentru a controla debitul de apă este un pistol pentru stropit, un pistol profesional pentru udare, irigare și curățare. Stropitor metalic cu elemente din plastic. Are șapte moduri de udare si buton de blocare.
Desigur proiectarea sistemelor de irigare și de irigare prin picurare permite cea mai modernă și convenabilă alimentare cu apă, deoarece irigă în locul "gazdei" chiar și atunci când aceasta este în vacanță, lucrează sau se odihnește. Cu versiunile sale programabile, puteți furniza apă în mod regulat și în cantități egale, precum și la cel mai convenabil moment al zilei - trebuie doar să aflați când să udați, când să o programați.
Care este cel mai bun moment pentru a uda?
- Irigați dimineața devreme, înainte ca înainte ca termometrul să urce la cer sau la asfințit, când evaporarea apei este la cel mai scăzut nivel.
- Pentru udarea automată, setarea de noapte este cea mai bună. De asemenea, presiunea apei este mai bună decât în timpul zilei, iar udarea este mai rar interzisă.
- În timpul soarelui fierbinte, frunzele plantelor nu trebuie udate deoarece se vor arde din cauza diferenței mari de temperatură.
- Plantele iubitoare de căldură (ardeii, roșiile, castraveții, pepenii, dovleceii, vinetele, căpșunile, geraniile etc.) trebuie udate dimineața pentru a le permite rădăcinilor să se încălzească cât mai repede.
- Culturile cu afinitate la temperaturi scăzute (varză, mazăre, ridichi etc.) trebuie udate seara pentru a le oferi o perioadă mai lungă de răcire.
- Irigați mai rar și cu mai multă apă la un moment dat! Udarea frecventă, dar superficială, doar răcește și umezește suprafața solului, dar nu aduce beneficii rădăcinilor plantelor.
La ce alte aspecte trebuie să fim atenți dincolo de momentul udării? - tehnici de irigare pentru udători avansați
- Acoperiți suprafața solului cu mulci, așchii de scoarță, turbă fibroasă. Acestea vor menține suprafața solului răcoroasă, vor reduce evaporarea umidității, vor preveni apariția buruienilor și vor crește conținutul de humus al solului pe măsură ce se descompun.
- Utilizați irigarea prelungită pentru a da timp apei să se scurgă în straturile mai adânci ale solului. Solurile nisipoase absorb apa mai repede decât solurile grele, compactate. Prin urmare, reumidificarea zonei rădăcinilor durează mai mult în solurile compacte decât în solurile ușoare, nisipoase.
- Lăsați iarba să crească mai înaltă. Setați lama mașinii de tuns iarba mai înaltă, părțile de tulpină rămase ajută la reținerea apei. Iarba va crește mai încet, ceea ce înseamnă mai puțini nutrienți și mai puțină absorbție de apă. Dacă sunteți în căutarea unei mașini de tuns iarba, verificați gama Yato în magazinul nostru online! Iar dacă doriți să citiți un avantajele și dezavantajele mașinilor de grădină cu baterii, citiți postarea noastră referitoare la ea.
- Utilizați apa de ploaie dacă nu doriți să irosiți apă potabilă, este o idee bună să utilizați apa de ploaie colectată într-un recipient. În medie, folosim 6 litri de apă de persoană pe zi pentru a ne uda grădinile. Aceasta nu necesită apă potabilă, iar cel mai practic mod de a uda și de a aduce beneficii plantelor este utilizarea apei de ploaie colectate.
- Apa stagnantă nu le place plantelor, deoarece sistemul radicular nu primește suficient aer, gazonul se îngălbenește și plantele încep să se distrugă.
- În plus față de udare, este foarte important să hrăniți solul, să tăiați și să pulverizați ca să preveniţi bolile fungiforme.
Ce plante trebuie udate şi cât de des?
Câteva sfaturi cu privire la cele mai uzuale plante și necesarul lor de apă:
- răsaduri și straturile de flori: udați regulat, zilnic pe vreme caldă
- plante medicinale și ierburi aromatice: numai în perioadele de secetă (altfel le reduceți conținutul de uleiuri esențiale)
- plante pentru stâncării și cactuși: udarea săptămânală sau la două săptămâni este suficientă
- pomii fructiferi: le place să fie udați la bază, pentru ei este suficient săptămânal
- mure, zmeură, coacăze: se udă regulat, la fiecare 2-3 zile
- iarbă: se udă la fiecare 2 zile în timpul verii
- majoritatea plantelor anuale tolerează bine soarele fierbinte, așa că ele trăiesc adesea pe terase, în ghivece sau casete de balcon. Dacă țineți aceste plante pe balcon sau terasă, asigurați-vă întotdeauna că le udați regulat, dar nu lăsați apa să stea sub ele. Udați-le dimineața devreme sau la asfințit. Udați-le la fiecare 2 zile, chiar zilnic pe vreme caldă.
Udați după cum este necesar, ținând cont de condițiile meteorologice!
Pentru o udare optimă, trebuie să acordați atenție vremii, precipitațiilor, temperaturii și a climei. Udarea excesivă este, de asemenea, dăunătoare, nu doar lipsa apei. Dacă folosiți un sistem automat și plouă în fiecare zi, ajustați programul de irigare sau opriți-l complet pentru câteva zile.
De asemenea, este posibil să fie nevoie să udați mai mult decât de obicei în anumite momente, de exemplu atunci când este caniculă și nu plouă pentru o perioadă lungă de timp, sau când solul este uscat și nisipos, sau chiar când plantele sunt dens distanțate. De asemenea, plantele proaspăt plantate necesită udări mai frecvente.
Bunăoară, nevoia de udare poate fi verificată prin verificarea uscăciunii solului, dacă îl săpați cu o lopată și pare umed chiar și la o adâncime de 15-30 cm, nu există motive de îngrijorare.
Sfaturi: Pentru tăierea ierbii, verifică și oferta noastră de mașini de tuns iarbă!
Udarea în mod regulat este cheia pentru o grădină frumoasă
Acum știți când să vă udați plantele, nu-i așa? Chiar și grădinarii începători știu că, fără udare cu regularitate, nu puteți avea o grădină, un gazon sănătos, luxuriant, verde, atrăgător sau chiar o recoltă de fructe și legume. Cunoașteți-vă grădina, cunoașteți-vă plantele, urmăriți vremea astfel încât să puteți uda când și cum grădina poate beneficia cel mai mult. Un puț forat vă poate ajuta, de asemenea, să udați în mod permanent.
Idei conexe
Mulți dintre noi, pe măsură ce se apropie vremea bună și grădina începe să prindă viață, ne dăm seama că trebuie acordată o atenție specială îngrijirii și întreținerii plantelor. Una dintre aceste activități suplimentare este pulverizarea.
Ce tip de semințe de iarbă ar trebui să alegem, cum se plantează diferitele tipuri, ce îngrijire necesită fiecare tip și alte detalii legate de acest subiect.